18sep

Het vangnet voor flexwerkers die hun inkomsten zagen kelderen tijdens de lockdown, is amper gebruikt. Er werd 185 miljoen euro voor begroot, maar daarvan is slechts 21 miljoen euro gebruikt. En van dat bedrag ging ook lang niet alles naar de flexwerkers zelf.

Van die 21 miljoen euro is slechts 18 miljoen euro daadwerkelijk beland bij flexwerkers die in de penarie zaten.

De rest, 3,1 miljoen euro, is besteed aan het opzetten van het computersysteem en al het werk dat er bij de uitvoering kwam kijken, bevestigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na vragen van RTL Z.

 

De TOFA-regeling werd pas in mei opgezet, nadat de Tweede Kamer daar om had gevraagd. De regeling kwam met gezonde tegenzin vanuit het ministerie tot stand. Bij de aankondiging ervan schreef Sociale Zaken al dat het ‘ernstige twijfels’ had over een vangnet voor flexwerkers en dat er uiteindelijk slechts één optie uitvoerbaar was op korte termijn.

Ingewikkelde voorwaarden

De regeling kwam er: flexwerkers die geen recht hadden op ww konden onder voorwaarden een vergoeding krijgen als zij hun werk geheel of gedeeltelijk weg zagen vallen.

Die voorwaarden waren best ingewikkeld. Zo moest je in februari minstens 400 euro hebben verdiend, in april maximaal 550 euro, het loon van april moest dan ook weer minstens 50 procent lager zijn dan in februari, maar in maart moest het dan weer minimaal 1 euro zijn geweest.

Kleine groep

Als je in aanmerking kwam, kreeg je over de maanden maart, april en mei in totaal 1650 euro bruto. Dat komt neer op 550 euro per maand.

En blijkbaar was die groep niet al te groot. “Uiteindelijk zijn er 23.000 aanvragen ingediend. Het aantal toekenningen ligt lager omdat niet elke aanvrager voldeed aan de gestelde voorwaarden. Dit heeft geleid tot een totaal bedrag aan uitkeringen dat lager ligt dan oorspronkelijk begroot”, aldus woordvoerder Lennart Wegewijs. Met de 18 miljoen euro zijn al met al een kleine 11.000 flexwerkers geholpen.

De aanvraagperiode werd nog verlengd en is er vanuit uitkeringsinstantie UWV nog extra gecommuniceerd over de regeling, maar het aantal aanvragen bleef beperkt.

Resultaat behaald

Toch kun je volgens het ministerie niet concluderen dat de regeling zijn doel niet heeft bereikt, ondanks dat slechts een fractie van het begrootte bedrag bij flexwerkers is beland.

Het aantal mensen dat aanspraak kon maken op de regeling was op voorhand moeilijk te voorspellen, benadrukt het ministerie. “De lager dan verwachte uitgaven zijn een teken dat minder mensen dan waar vooraf rekening mee is gehouden een aanvraag hebben gedaan. Voor de mensen die een tegemoetkoming op grond van de TOFA hebben gehad is het resultaat behaald”, aldus Wegewijs.

‘Slecht nieuws’

Dat laatste erkent PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk, die in de Kamer het initiatief nam om de regering te vragen om een regeling voor flexwerkers op te tuigen. Maar hij is zeker niet tevreden over hoeveel flexwerkers er zijn geholpen met de maatregel.

“Volgens mij is het slecht nieuws”, zegt Van Dijk over het lage bedrag dat is uitgekeerd. “Er zijn veel meer flexwerkers gestopt met werken.” Volgens Van Dijk vielen veel jonge flexwerkers buiten de boot. Soms omdat ze nét niet aan alle regels voldeden, maar ook de bekendheid van de regeling liet volgens de PvdA’er te wensen over.

Relatief duur

Het ministerie erkent wel dat de zogenoemde uitvoeringskosten aan de hoge kant zijn, maar ligt er niet wakker van. “De TOFA is een regeling die met een uiterste krachtsinspanning door UWV is opgetuigd. Het systeem moest zekerheidshalve grote aantallen aankunnen”, laat Wegewijs weten.

“De daarvoor gemaakte uitvoeringskosten worden nu tegen een kleiner aantal aanvragen afgezet. Gezien de wens van de Tweede Kamer om flexwerkers zonder WW- of bijstandsuitkering snel tegemoet te komen zijn deze kosten acceptabel.”

Bron RTLZ

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de uitzendbranche volg dan:

www.doenwij.nl

https://www.facebook.com/doenwij/?ref=bookmarks

https://www.linkedin.com/company/53439094

Geef een reactie